Попът от 80-те намалява стреса

17-02-2021

Попът от 80-те години на миналия век е музикалният жанр, който най-добре намалява тревожността, установиха турски учени, цитирани от в. 'Дейли мейл'. Този жанр сваля най-ефикасно кръвното налягане заради позитивната носталгия, а това е показател за ниска тревожност.

Други жанрове, които свалят кръвното са попът от 90-те години, когато властваше Кайли Миноуг, и хеви метъла, като на 'Блексабат'. 

Техно музиката, дъбстепът и рокът от 70-те години са с точно противоположния ефект - повишават кръвното налягане, а оттам и тревожността.

Резултатите може да изглеждат странни, но попът от 80-те години е оптимистичен и празничен. Той може да предизвика освобождаване на ендорфини и серотонин в мозъка, а те увеличават чувството за щастие и спокойствие, обясни д-р Юмер Авланмъс. Гневната музика, като метъла, може да помогне на слушателите да се справят с чувствата си и това също ги прави по-щастливи.

За изследването специалистите са свързали 1540 доброволци с монитори за кръвно налягане и пулс и са им пускали различна музика от Спотифай. Преди това те са ги накарали да направят логически тестове, за да предизвикат лек стрес. 

 
Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2021 Tvoia.Net