Откриха шоколад на 120 години в архива на австралийски поет

29-12-2020

Служители на Националната библиотека на Австралия били изумени, когато открили кутия с шоколадови блокчета на 120 години сред архива на покойния поет и журналист Ей Би 'Банджо' Патерсън, съобщи БТА като цитира ЮПИ.

Докато изучавали записки на австралийския поет, които неотдавна придобили, служителите се натъкнали на метална кутия, пълна с шоколад. Блокчетата все още били увити в сребърно фолио и изолирани със слама.

Такива кутии с шоколад били поръчани от името на британската кралица Виктория и изпращани като подарък от нейно име до британските войници в Южна Африка през 1900 г. по време на втората Бурска война.

Предполага се, че Патерсън е купил кутията с шоколад от някой войник, докато работел като военен кореспондент за в. 'Сидни морнинг хералд' и в.'Ейдж'.

'Когато ги разопаковахме, се разнесе доста интересна миризма', каза Дженифър Тод от Националната библиотека на Австралия. 'Това е стара кутия с шоколад, принадлежала на Банджо, а шоколадът все още беше опакован'.

Патерсън работи почти година като военен кореспондент в Южна Африка от октомври 1899 г., след което се завръща в Австралия. Архивът му е остава в семейството след смъртта му през 1941 г., а през 2019 г. е дарен на библиотеката.
Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2021 Tvoia.Net