С навечерието на Хелоуин: Защо хората обичат да ги е страх

29-10-2020

Защо хората се чувстват привлечени от къщи, обитавани от духове, филми на ужасите, 'стаи на страха'? Отговор на този въпрос в навечерието на празника Хелоуин на 31 октомври дават учени от Дания.

Специалистите, цитирани в 'Популярная механика', отбелязват, че човешките същества обичат да получават 'премерени порции' страх, пише БТА.

Авторите на изследването от университета на Орхус обясняват, че интересът към страха възниква в резултат на специфични физиологични реакции - например повишаване на пулса и някои други процеси, които за кратко време променят състоянието на човека. Учените казват, че страхът може да е удовлетворителен, само ако не трае дълго. Ако източникът на ужаса не изчезне скоро, страхът обзема човека и вече не му носи удоволствие.

'Има един 'сладък момент', когато приятното усещане от страха достига връхната си точка. Открихме доста интересна връзка между страха, възбудата и удоволствието. На практика този феномен не е изследван преди', казва ръководителят на екипа Марк Малмдорф Андерсен.
Ученият допълва, че с колегите му са получили възможност да изучат този 'сладък момент' благодарение на експеримент, в който доброволци са посетили атракция, наречена 'Къщата с духовете'.

'За да изпитате удоволствието от страха, той трябва да продължи само кратко време. Страхът също така трябва да е силно изразен, защото ако не изплашите човека достатъчно, ефектът няма да се появи', отбелязва Андерсен.
Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2020 Tvoia.Net