Честит 70-ти рожден ден на големия Васил Найденов!

03-09-2020

Един от най-обичаните български изпълнители - Васил Найденов днес празнува рожден ден. 

Той е роден на 3 септември 1950 г. в София. Завършва естрадния отдел на Музикалната академия със специалност пиано. 

От 1969 г. е в групата Златни Струни, след това е вокал на група Диана Експрес, с която изпява един от най-големите си хитове - 'Синева'. 

Самостоятелната си кариера започва през 1979 г., а началото е поставено със саундтрака към едноименния филм „Адаптация“. Песента към филма става Мелодия на годината. През 1979 г. Васил печели и първа награда на фестивала Златния Орфей. 

Мелодия на годината стават песните му „Телефонна любов“ (1982 г.), „Чудо“ (1983 г.) и „Сбогом, казах“ (1985 г.).  На фестивала „Златният Орфей“ втора награда е присъдена на „По първи петли“ (1980) и „Любовта продължава“ (1982), а трета награда — на „Угризение“ (1986). „Остани“ по музика на Тончо Русев печели Първа награда на радиоконкурса „Пролет“ (1983). 
 
Васил Найденов завоюва признание и на международни конкурси като изпълнител: Първа награда на „Златният Орфей“ (1981), Втора награда на „Шлагерфестивал“ (Дрезден, 1981), Втора награда на фестивала „Гала“ в Хавана (1982). Представя се и на фестивалите в Сопот, Полша и Кнок, Белгия. Многократно е обявяван за певец на годината в анкетата на радиопредаването „Музикална стълбица“.

Превръща се в любимец на няколко поколения с хитовете си 'Почти забравена любов', 'Любовта продължава', 'И утре е ден', 'А дали е така', 'Откровение',„Сбогом, моя любов“, „Всичко ми е наред“, „Междучасие“, 'Сигурно', „След края на света“ и др. Емблематични са дуетите му с Лили Иванова, Маргарита Хранова, Силвия Кацарова, Богдана Карадочева, Росица Кирилова. 

Песента „Завръщане“ печели Голямата награда на обновения конкурс „Песни за Варна“ през 1995.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net