Почина легендарният моден дизайнер Пако Рабан

03-02-2023

Големият дизайнер, парфюмерист и бизнесмен Пако Рабан почина на 88 години, съобщи вестник 'Льо Монд'.

'Той беше влюбен в Британия, където и почина. Великият френско-испански моден дизайнер Пако Рабан почина в Портстал на 88-годишна възраст. Дизайнерът, който беляза света на модата за повече от половин век, имаше къща на брега на морето'. 

Пако Рабан, от баски произход, намира убежище във Финистер, департамент в Бретания през февруари 1939 г. заедно със семейството си. Оттогава той изпитва непоколебима любов към региона Морле, където живее, както и към квартала Рекувранс в Брест.

'Не всеки може да бъде звезда. Трябва да знаете как да бъдете умни. Основното е да накарате хората да говорят за вас, да се отличавате от другите. Никога не копирайте', казва той на учениците от лицея La Croix-Rouge в Брест, с които се запознава през 2010 г. 
Пако Рабан е известен с чувството си за формула и ексцентричност. 

Великият дизайнер е роден на 18 февруари 1934 г. в град Сан Себастиан, страната на Баските. Напуска Испания и заминава за Франция със своята майка в края на Испанската гражданска война. С образование на архитект, с превръща в 'непоносимото дете' в света на френската мода на 60-те години. 

Пако Рабан стартира своята модна кариера, създавайки бижута за Живанши, Диор и Баленсиага. Отваря собствена модна къща през 1966 г. Използва в работата си неконвенционални материали като метал, хартия и пластмаса за своите необичайни и пищни модели. Той притежава много популярна парфюмерийна серия от 35 аромата.

Известен е и с дизайнерските изяви на костюми във филмовото изкуство и филмовата индустрия.

Пако Рабан проявява интерес и към паранормалните явления и впоследствие става автор на няколко книги с такава тематика, от които най-популярни са 'Траектория от един живот към друг', 'Апокалипсис', 'В средата на времето' и др. 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net