Нюйоркската седмица на модата започна без участието на водещи дизайнери

14-09-2020

Нюйоркската седмица на модата започна вчера почти без публика заради пандемията, с много малко големи имена, но с надеждата да помогне на американските дизайнери да оцелеят в кризата, предаде АФП.

Майкъл Корс, Томи Хилфигър, Ралф Лорън се отказаха от участие. Те ще представят колекциите си по-късно, извън календара. Засега продават изостаналите в пандемията тоалети от предишната си колекция, застояли се не само зарази по-малкото търсене, но и постъпили в магазините по-късно заради забавеното производство.

Дизайнерът Марк Джейкъбс изцяло се отказа да създава колекция пролет-лято 2021 г.

Единственият 'гигант' на Нюйоркската седмица на модата е Том Форд. Той обаче ще представи колекцията си виртуално на закриването в сряда. Участието му е символ на волята на Американския съвет на модните дизайнери, на който той е председател, да окаже подкрепа на професионалистите в сектора, някои от които изнемогват.

Дефилета пред публика почти няма. Сред изключенията е дизайнерът Джейсън Ву, който ще представи своята колекция на откриването довечера, и Ребека Минков, която ще се представи във вторник.

Американската луксозна конфекция разчита много на големите магазини, които са в криза заради пандемията, а някои съвсем затвориха.
Освен заради рисковете от зараза, дизайнерите се въздържат да организират дефилета от финансови

'Когато се опитвате да плащате на възможно най-много служители и да не уволнявате още хора, да харчите милиони за шоу няма никакъв смисъл' - обясни Том Форд. Той не очаква 'нормален' сезон пред есента на 2021 г.

За да подпомогне американските дизайнери, Съветът на модните дизайнери инвестира в нова платформа Runway360, където те безплатно могат да представят колекциите си и да предлагат виртуални събития. Повече от 50 от 70-те участници в Нюйоркската седмица на модата ще я използват.
Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2020 Tvoia.Net