Кораловите рифове се възстановяват без туристи в Доминиканската република

24-05-2020

Кристалните води на Бока Чика в Доминиканската република обикновено са пълни с туристи. Но с международната блокада, която спира глобалните пътувания, природозащитниците използват това време, за да възстановят рифовете в района, като им отворят място за дишане.

Това място е на около 30 километра от Санто Доминго и е една от основните туристически атракции на Доминиканската република. Но големият приток на туристи и прекомерният риболов са повлияли сериозно на морската екосистема на мястото. Заради значителното намаляване на рибната популация, унищожението на много от коралите и изчезването на морска трева, морският биолог Таша Гоф и баща й, екологът Мики Гоф, започнаха проект за възстановяване на рифовете на Бока Чика преди по-малко от 3 години.

Таша Гог, морски биолог:

Имаме няколко проекта за възстановяване. Единият от тях е възстановяване на кораловите рифове, като използваме на няколко куполи от пръти с шестоъгълна форма. Там инсталираме коралите от даден вид и това създава местообитание за рибите, а също така спасяваме коралите, които са паднали на дъното.

Семейството инсталира разсадници за корали и засажда мангрови гори, за да запази трите вида екосистеми, които има в Бока Чика.

Таша Гог, морски биолог:
Бока Чика е специално място, тъй като има три много важни екосистеми: морските треви, мангровите гори и коралите. Морските треви са първото място, в което рибите хвърлят хайвера си. В морските треви те намират своето първо убежище и това им дава възможност да оцелеят много по-дълго, докато станат достатъчно големи, за да стигнат до мангровата гора.

Създаването на микро-системите доведе до постепенното завръщане на морския живот на плажа, където вече могат да се намерят по-голямо разнообразие от риби и безгръбначни. Чрез своята фондация Верде Профундо семейството възстанови голяма част от живота край плажа. Тяхната цел е да превърнат залива Бока Чика във ферма за развъдник на риба и безгръбначни животни.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net