Биг Бен замлъква за цели четири години

14-08-2017


Британската часовникова кула Биг Бен ще замлъкне за четири години от следващата седмица нататък заради ремонтни дейности по сградата от 19 в., която се намира точно до парламента.

„Замлъкването на Биг Бен е значителен епизод от този ключов проект по запазването“ на сградата, заяви в изказване Стив Джагс, чиято официална длъжност е Пазител на Великия часовник.

„Тази програма от работни дейности е от ключово значение и ще съхрани часовника в дългосрочен план, както и ще защити и запази неговия дом – Кулата на Елизабет“, посочи още той.

Това ще е най-дългият период в нейната 157 годишна история, в който часовниковата кула ще замлъкне. Нейният звън е познат не само на гостите и жителите на Лондон, но и на много други хора по света, тъй като е част от радио и телевизионните програми на Би Би Си.

Камбаната Биг Бен тежи 13,7 тона и бие на всеки час. Други четири по-малки камбани отбелязват отминаването на всеки четвърт час. Последният удар на Биг Бен преди замлъкването му ще е в 12 часа на 21 август. Кулата на Елизабет е висока 96 метра и е най-фотографираната сграда във Великобритания. Самата тя също често е наричана Биг Бен, макар това име официално да принадлежи само на камбаната. Часовникът ще продължи да отброява времето, като камбаните ще се чуват само на важни събития като Нова година и други подобни поводи. В рамките на ремонтните дейности ще бъдат свалени и зъбците и стрелките на часовника, за да бъдат почистени. Тъй като ще има известен период от време, в който часовникът ще бъде без задвижващия си механизъм, съвременен електрически мотор ще мести стрелките докато бъде върнат оригиналният механизъм. Също така за известно време лицата на часовника ще бъдат покрити, но винаги поне едно от тях ще остава открито, за да може лондончани да продължават да сверяват часа си по него.

Източник: БГНЕС
Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2019 Tvoia.Net