Лед Цепелин спечелиха делото за най-известната им песен

10-03-2020

Легендарната британска рок група Лед Цепелин спечели делото за авторството на най-известната им песен, Stairway to Heaven, пише Ройтерс.

Апелативен съд в Лос Анджелис реши с 9-2 гласа, че Лед Цепелин не са откраднали началните акорди на известната балада от 1971 г.
Представители на китариста Ранди Улф от групата Спирит твърдеше, че песента не е написана от Джими Пейдж и Робърт Плант от Лед Цепелин, а просто прекопирана от тях от неговата песен Taurus.

Самият Улф се удави през 1997 г., но негови наследници съдеха известната рок група. Адвокатът на ищците каза, че решението на съда „очевидно е грешно“.
Делото вървя 5 години. То е част от поредицата такива дела, която хвърли сянка върху музикалния бизнес като цяло, в последните няколко години.

През 2015 г. съд реши, че хитът на Фарел Уилямс Blurred Lines всъщност е прекопиран от песента от 1977 г. Got to Give It Up на Марвин Гей.

Беше присъдено обезщетение от 7,4 млн. долара на наследниците на Гей, което по-късно беше намалено на 5,3 милиона.

В същото време певицата Кейти Пери обжалва съдебно решение, което постановява да плати 2,8 милиона долара за копирането на чужда работа за хита ѝ Dark Horse.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net