В Рим се откри юбилейна изложба, посветена на 500-та годишнина от кончината на Рафаело

06-03-2020

Голяма изложба, посветена на 500-годишнината от смъртта на художника Рафаело, се откри на 5 март в залата 'Скудериe дел Куиринале', разположена срещу президентството.

Организаторите потвърдиха, че изложбата e открита както бе планирано, независимо от взетите мерки срещу разпространението на новия коронавирус.

'Посещенията на изложбата ще бъдат организирани в съответствие със санитарните изисквания, продиктувани от аварийната ситуация във връзка с разпространението на новия коронавирус и свързани с решения на правителството. Достъп до залата ще имат ограничен брой посетители, за да може да се гарантира необходимото безопасно разстояние между тях и да не се допуска струпване на много хора', се казва в комюнике на организаторите. Вече е ясно, че на входа на изложбата, която ще продължи до 2 юни, ще има опашка, защото, според данни на организаторите, предварително са били резервирани 77 хиляди билета.

В 'Скудериe дел Куиринале' не изключват възможността някои хора да не посетят Рим заради новия коронавирус. В залите, които по-рано са били конюшни на папския и след това на кралския дворец Куиринале, са поставени спрейове с дезинфекционна течност за ръце.

След като миналата година бе отдадена почит на друг ренесансов гений - Леонардо да Винчи, Рим сега почита Рафаело чрез голяма изложба, която е свързана с полемика. В центъра на спора между експерти е съхраняваният в галерията 'Уфици' във Флоренция портрет на папа Лъв Десети. Комисия от учени от галерията прецени, че 'Портрет на папа Лъв Десети с двама кардинали', нарисуван през 1518-1519 г., не трябва да бъде транспортиран, защото може да получи повреди. Миналата седмица те подадоха колективно оставка, за да протестират срещу решението на директора на галерията 'Уфици', германеца Айке Шмид, картината да бъде изпратена в Рим.

Четиримата членове на комисията припомниха пред в. 'Република', че картината, която навремето предизвикала сензация, е включена в създаден от галерията 'Уфици' списък с 24 творби, които не трябва да се транспортират. Айке Шмид изтъкна, че е важно картината да бъде в Рим, защото е изобразен папа защитник на мира.

Изложбата включва 204 експоната, сред които 120 творби на Рафаело - картини, скици, рисунки, както и един от гоблените от поредицата 'Деянията на апостолите', които са изработени въз основа на ескизи на Рафаело за Сикстинската капела.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net