Откриват монумент на Пенчо Славейков в Милано

11-10-2019

Откриват монумент на Пенчо Славейков в Италия. Статуята ще бъде поставена в края на месеца след едногодишна организация от страна на Генералното ни консулство в Милано.

Това ще е втори паметник на поета в Италия. Пенчо Славейков вече има бюст-паметник в градчето Брунате, където умира през 1912 година. Автор на новия монумент е българският скулптор Адриан Новаков от Габрово.

„Скулптурата представлява Пенчо Славейков, който е седнал на пейка. Работих по проекта около 4 месеца. Това е един образ, който има задачата да стои близо до хората”, каза скулпторът Адриан Новаков , пред Нова телевизия .

Новаков допълва, че участва и в друг проект, свързан с Пенчо Славейков и Италия. Той е за барелефна плоча на неговата любима, българската поетеса Мара Белчева, която ще бъде поставена в близост до хотела в градчето Брунате.

Пенчо Славейков пристига в Италия в края на 1911 г., след като е уволнен от поста директор на Народната библиотека и е назначен за уредник на училищния музей при Министерството на народното просвещение - пост, който той не заема, и заминава за чужбина. Живее за кратко в Цюрих, Люцерн, Хофлу, а в Италия прекарва най-дълго време в Рим, след което през пролетта на 1912 г. отново тръгва на обиколка из страната. В Милано отсяда в хотел 'Манин', където дописва и някои от последните си творби.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net