"Жокера" спечели "Златен лъв" за най-добър филм на кинофестивала във Венеция

08-09-2019

Мрачната драма „Жокера“ за корените на антигероя и антагонист на Батман спечели награда „Златен лъв“ на кинофестивала във Венеция. Хоакин Финикс се превъплъщава в образа на Артър Флек, възмездието за Човека прилеп, а филмът проследява трансформацията му от уязвим самотник в самоуверен злодей. Премиерата на „Жокера“ във Венеция предизвика спонтанни осемминутни овации от публиката в залата. Лентата се отличава много от типичните филми с комиксова основа, като режисьорът Филипс се е вдъхновил от филмите, които изучават определен герой от 70-те години на миналия век.
 
Тод Филипс – режисьор на „Жокера“:
„И накрая, разбира се, нямаше да има филм без Хоакин Финикс. Хоакин е най-свирепият, най-смелият и най-отворен лъв, който познавам. Ти си красива душа и ти благодаря, че ми се довери с твоя невероятен талант.“
 
Драмата „Офицер и шпионин“ на Роман Полански спечели Голямата награда на журито – „Сребърен лъв“. Съпругата на режисьора, който не присъства на фестивала, Еманюел Сение получи наградата от негово име. Филмът представя събитията около прословутата афера „Драйфус“ от 1894 г за едноименния офицер от френската армия, осъден несправедливо за шпионаж в полза на германците.
 
Италианският актьор Лука Маринели спечели наградата за най-добър актьор на кинофестивала за ролята си във филма „Мартин Идън“. Творбата е адаптация на едноименния роман на Джек Лондон и разказва за беден, амбициозен писател. Сюжетът е пренесен в Неапол в началото на 20 век.
 
 
Лука Маринели – най-добър актьор на фестивала
Бих искал да посветя тази награда на всички прекрасни хора, които са в морето, за да спасяват други човешки същества, бягащи от невъобразими ситуации. Да живеят човечността и любовта. Благодаря ви.
 
 
За най-добра актриса журито определи французойката Ариане Аскариде за ролята й в „Световна слава“. Във филма тя играе майка, която се бори да помогне на финансово притиснатото си семейство. Действието на филма се развива в Марсилия.
 
 
Шведът Рой Андерсън заслужи Сребърен лъв за най-добър режисьор за филма „За безкрайността“ – колаж от кратки истории за доброта и жестокост. Специалната награда на журито отиде при италианеца Франко Мареска за сатиричния документален филм „Мафията не е това, което беше“. Йонфан от Китай взе наградата за сценарий за анимацията „No.7 Cherry Lane“ – романс, ситуиран в Хонконг през 60-те години на XX век.

 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net