Официално бе открито 72-ото издание на международния кинофестивал в Кан

15-05-2019

С емоционално обръщение на водещия Едуар Баер бе открит 72-ят кинофестивал в Кан. Той призова зрителите да не се отказват от колективния ритуал ходене на кино.

Председателят на журито Алехандро Гонзалес Иняриту също подчерта подкрепата си за кинотеатрите, въпреки че стрийминг компании като „Нетфликс“ отсъстват от фестивала заради изискването три години след конкурса да не бъдат стриймвани. Официалното начало на фестивала обявиха актьорите Хавиер Бардем и Шарлот Генсбур. Организаторите отдадоха почит на починалата неотдавна белгийска режисьорка Аниес Варда с режисьорски стол с нейното име. Варда е влиятелна фигура на новата вълна в европейското кино от 60-те и 70-те години на миналия век.
 
Първият прожектиран филм на фестивала бе „Мъртвите не умират“ на американския режисьор Джим Джармуш. В главните роли са Бил Мъри, Адам Драйвър, Клоуи Севини, Стив Бушеми, Дани Глоувър.

С интерес се очакват новите филми на Педро Алмодовар „Болка и слава“ и на Куентин Тарантино „Имало едно време в … Холивуд“. 21 филма се борят за голямата награда „Златна палма“.

 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net