Синоними на израелеца Надав Лапид спечели Златна мечка на Берлинале

18-02-2019

„Синоними“ на израелския режисьор Надав Лапид бе отличен с голямата награда „Златната мечка“ на 69-я международен филмов фестивал в Берлин. Лентата разказва за бившия израелски войник Яав (в ролята Том Мерсие), който се опитва да потисне своя произход, местейки се в Париж. Филмът е основан на преживяванията на самия Лапид, който заминава за чужбина и изпитва противоречиви чувства към своята родина.
Дом на най-голямата еврейска общност в Европа, Франция преживя няколко знакови атаки срещу евреи и еврейски институции през последните години, предизвикали опасения от възраждане на антисемитизма.
 
Франсоа Озон спечели Голямата награда на журито „Сребърна мечка“ за своя филм „С божията милост“ – драма за три жертви на сексуални злоупотреби от католически свещеник и борбата им за справедливост.

Китайските актьори Ван Цзинчун и Юн Мей спечелиха награди „Сребърна мечка“ от кинофестивала Берлинале за ролите си на във филма „Довиждане, сине“ на Ван Сяошуай. Сребърна мечка получиха още германските режисьорки Андреа Шанелек и Нора Фингшайд. Първата бе отличена за режисура за филма „Бях у дома, но… „, докато втората взе приза „Алфред Бауер“ за игрален филм, който отваря нови перспективи.
 
Гостите на церемонията по закриването на Берлинале отдадоха почит на починалия швейцарски актьор Бруно Ганц, изиграл ролята на Хитлер във филма „Крахът на Третия райх“. Ганц е участвал в много германски филми и театрални постановки по време на 50-годишната си кариера.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net