Директорът на тазгодишния фестивал в Берлин обеща повече филми, режисирани от жени

10-02-2019

Директорът на филмовия фестивал в Берлин Дитер Кослик подписа документ за равнопоставеност между половете. С него се гарантира участието на повече филми, режисирани от жени. Емблематичното събитие стана със съдействието на организацията „Жените във филмовата индустрия“, което се проведе в кулоарите на 69-ото Берлинале.
 
Седем от общо 17 филма, които се състезават за „Златната мечка“ са направени от жени, с радост отбеляза Гейл Ан Хърд, която е продуцент на „Терминатор“, „Пришълците“ и „Живите мъртви“.
 
Гейл Ан Хърд – продуцент:
„Става въпрос за повече полова равнопоставеност при селекцията на филмите, които се борят за участие в големи филмови фестивали. Организаторите на този в Берлин всъщност се справят доста по-добре от например от директорите на фестивала в Кан или Венеция. Тази година около 40 процента от избраните филми са режисирани от жени. Аз като продуцент се радвам много да видя такова признание. Но насоката е не само признание на режисьорите-жени, а и на сценаристите, продуцентите и историите, написани за жени.“
 
Гейл Ан Хърд напомни и за инициативата за баланс по отношение на филмите, режисирани от мъже и жени, която започна по време на фестивала в Берлин. Медийни компании и продуценти, които наемат жени на водещи позиции в телевизионни програми или филми, ще получават финансови дивиденти от т.нар. проект Рифрейм.

 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net