Над 400 находки при археологическите проучвания по магистрала Струма

26-05-2018

Над 400 уникални находки от спасителните археологически проучвания на трите големи обекта - Покровник, Мощанец и Дамяница са показани в специална изложба в Регионалния исторически музей в Благоевград. Те са открити по трасето на Лот 3 от магистрала 'Струма'. Изложбата е със заглавие 'Автомагистрала 'Струма' - Пътят към Европа'. Артефактите са от селища, съществували през 6-и век преди Христа до 3-и век от Новата ера.

От разкопките край село Мощанец могат да се видят запазени стъклени съдове, намерени в некропол от римската епоха, както и накити - пръстени, стъклена бронзова гривна, фибули и монети от късната античност. Специален интерес представляват бронзовите пръстени.
От античното селище, разкрито край село Покровник, са показани ловни тежести за рибарска мрежа, фрагмент от военна диплома и един печат за хляб с издълбани букви.

За най-малките посетители от музея са подготвили специална изненада. Те имат възможност чрез магнити със снимки на предмети от трите археологически обекта да създадат своя собствена изложба.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net