Откриха последното липсващо парче от картина на Рене Магрит

16-11-2017

Последното липсващо парче от картина на Рене Магрит бе открито под друга творба на белгийския художник в музея му в Брюксел. Находката е била направена с рентгеново сканиране на произведението. Четвъртата част от „Омагьосаната поза“ от 1927 г, изобразяваща две жени, облегнали се на колони, била скрита под творбата „Бог не е светец“ от 1935-1936 г.

Кралският музей на изящните изкуства в Белгия в сътрудничество с университета в Лиеж разкриха последното парче от „пъзела“, като използваха радиографски проучвания.

проф. Давид Стриве – преподавател по история на изкуството в университета в Лиеж: „Началото е поставено от Музея за модерно изкуство в Ню Йорк, които правят рентгенова радиография на една от картините на Магрит и откриват първата част от Омагьосаната поза. После откриват второто и третото парче в Стокхолм и Норич. На нас се случи приятната изненада да открием тук в Брюксел последната част от картината“.

„Омагьосаната поза“ е включена в каталога с творби на Магрит, но той я разрязал и използвал платното отново през 1932 г, вероятно за да спести пари.

Първата част от загадъчната картина на художника беше открита под творбата му „Портретът“ през 2013 г в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк. Другите две парчета бяха намерени в Стокхолм и Норич. Сега цялата картина е виртуално възстановена в Музея на Магрит в Брюксел – дом на 40 картини на художника сюрреалист.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net