Кои са носителите на тазгодишните награди Аскеер

25-05-2018

Захари Бахаров взе и 'Аскеер' - след 'Икар'- а, за водеща мъжка роля за моноспектакъла 'Чамкория' по романа на Милен Русков, постановка на Явор Гърдев в Театър 199 'Валентин Стойчев'. По традиция престижните награди бяха връчени на официална церемония в Театъра на Българската армия.
Мария Стефанова увенча с 'Аскеер' за водеща женска роля завръщането си след 25 години на сцената на Народния театър 'Иван Вазов' - в 'Три високи жени' от Едуард Олби на Стефан Спасов. 'Не знаете какво щастие е за мен да съм отново сред вашата бравурна младост, сред вашия талант и щедрост', обърна се към колегите си актрисата. Тя благодари на екипа на спектакъла и на Народния театър. 'Поклон на прекрасната публика и нека да пребъде българският театър', каза още Мария Стефанова.
Театралните награди 'Аскеер' бяха връчени за 28-и път тази вечер в Театър 'Българска армия' на тържество по случай 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Церемонията беше под почетния патронаж на министъра на културата Боил Банов и на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Празничният спектакъл 'Театърът - моята страст' беше по сценарий и режисура на Петринел Гочев.
'NеоДачници' по Максим Горки на Иван Пантелеев в Народния театър взе две статуетки 'Аскеер' - за най-добро представление и за режисура.
При поддържащите роли победителите са в постановки на Бина Харалампиева - Ана Пападопулу за 'Лисичета' от Лилиан Хелман в Народния театър и Малин Кръстев за 'Зимата на нашето недоволство' по романа на Джон Стайнбек в Малък градски театър 'Зад канала'.
На 'Аскеер - 2018' 'изгря звездата' на Веселин Петров - за ролите му в 'Кралят eлен' по Карло Гоци на Анастасия Събева в Театър 'Азарян' в НДК.
Марина Райчинова заслужи статуетката на Георги Чапкънов за сценография - за 'Франкенщайн' от Ник Диър на Стайко Мурджев в Театър 'София'. За музиката в представлението 'Аскеер' получи Петър Дундаков.
За костюмография беше отличена Нина Пашова за два спектакъла в Народния театър - 'Калигула' от Албер Камю на Диана Добрева и 'Три високи жени'.
Оля Стоянова взе наградата за съвременна българска драматургия за пиесата си 'Цветът на дълбоките води'.
Студентите от трети курс в НАТФИЗ на проф. Атанас Атанасов забавляваха публиката, като редуваха попхитове с народни песни и скечове, с които въвеждаха различните номинации. Между най-смешните беше 'прекъсването' на празничния спектакъл от едноок сценичен работник, който се опитваше да спусне някаква чига. Все не успяваше и затова повика на помощ свой колега - той пък с една ръка... В благодарствените думи на много от наградените обаче имаше признателност и за хората зад кулисите.
Паметта на отишли си през изминалата година театрали беше почетена с видеоклип и аплодисменти - от цялата трупа на сцената и всички присъстващи в залата, изправени на крака. По традиция празникът завърши с общо изпълнение от участници и гости на химна 'Върви, народе, възродени!'.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net