Асирийски крилат бик се издигна на Четвъртата колона на Трафалгар в Лондон

30-03-2018

Статуя на асирийски крилат бик бе издигната на Четвъртата колона на площад Трафалгар в Лондон. Оригиналът е бил унищожен от бойци на Ислямска държава край иракския град Мосул през 2015 г. Американският скулптор Майкъл Раковиц е преработил древното божество от рециклирани опаковки от храни и кутийки от сокове от Близкия изток.
Майкъл Раковиц – скулптор:
„Ламасу бе унищожен в Ниневия близо до Мосул през 2015 г. Статуята е била издигната пред портата Нергал – един от входовете към древната цитадела и е стояла там 3000 години. Преди 12 години започнах проект, който се опитва да реконструира над 8000 артефакта, откраднати от иракски музеи. Сега обаче, за съжаление, техният брой се увеличи много заради варварските разрушения, извършени от ислямистите на много археологически места из Ирак.“
Крилатият бик Ламасу зае мястото на гигантската инсталация Палец горе на Дейвид Шригли и ще остане на Четвъртата колона до 2020 г. Плинтът стои празен, откакто е построен през 1841 г. Първоначално е предназначен за конна статуя на крал Уилям IV, но тя така и не била направена поради липса на средства. В края на XX век е решено колоната да бъде украсявана за определен срок от модерни произведения на изкуството, най-вече скулптури и инсталации.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net