Лайфстайл  /  Изкуство

Спасителят на света - рекорд за най-скъпа картина
16-11-2017
Статия
 Изкуство

Картината 'Спасителят на света' на ренесансовия гений Леонардо да Винчи е продадена за рекордната сума от 450 милиона долара на аукцион в Ню Йорк. Това я прави най-скъпата картина в света.
До момента рекордът държеше творбата на Пабло Пикасо 'Алжирски жени', за която през 2015 г. бяха платени 179 млн. долара.
Платното 'Спасителят на света' на Леонардо да Винчи дълго време се смяташе за изгубено.
Картината на да Винчи е с размери 64 см на 44 см изобразява Христос, облечен в ренесансова одежда, с дясната си ръка той благославя, а в лявата държи кристална сфера. Предполага се, че датира от 1500 година.
Според някои специалисти е възможно картината да е била нарисувана за кралското семейство на Франция. След 1763 г. следите ѝ се губят, докато не е открита отново през 1900 г., силно уредена, в частна колекция. Картината e препродавана няколко пъти, но едва през 2005 автентичността ѝ е потвърдена.
Така се стига до търга в Ню Йорк, на който първоначално картината е била оценена на 100 милиона долара. Досегашният собственик на 'Спасителят на света' бе руски милиардер, който я купи през 2013 г. за 127,5 милиона долара.