Слава - българското предложение за Оскар

13-09-2017


Филмът „Слава” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е българското предложение за „Оскар” за чуждоезичeн филм, съобщиха от Националния филмов център.

Решението бе взето от седемчленна комисия с председател проф. Александър Грозев. В категорията се състезаваха десет филма, които отговарят на условията на Академията и са заявени от продуцентите си за участие.

Първите места в класирането заеха „Слава” с 14 точки и „Безбог” с 10 точки.

Сценарият на „Слава“ е на Кристина Грозева, Петър Вълчанов, Дечо Таралежков. Режисьори са Петър Вълчанов, Кристина Грозева. Операторът е Крум Родригес, а музиката е на Христо Намлиев.

Във филма се разказва за кантонер, който открива милиони на релсите и ги предава в полицията. Държавата го възнаграждава с нов часовник, който обаче се оказва менте. Пиарката на Министерство на транспорта загубва стария му часовник, модел „Слава“, който е семейна реликва. Кантонерът се впуска в отчаяна битка да си върне старата „Слава“ и достойнството си.

Кристина Грозева и Петър Вълчанов са завършили НАТФИЗ и са членове на Европейската филмова академия. В съавторство двамата създават филмите „Аварийно кацане“, „Реки без мостове“, „Скок“ (номиниран за „Европейските филмови награди“ 2013), „Урок“ (носител на повече от 33 международни филмови награди).

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net