За Дома  /  
Хачапури

07-10-2013

Необятната източна кухня предлага безброй кулинарни изкушения, на които няма как да не се предадем. Тя е ароматна, пикантна, гореща, екзотична, хармонична, природосъобразна – всеки си има асоциация за източните специалитети.

Мнението за хачапури, обаче е единодушно. Тази класическа рецепта за хляб се харесва на всички. Приготвена по различни техники, но с еднакви основни продукти, хачапури присъства в кухните на различни етноси. Най-разпознаваеми са аналогиите от грузинската кухня, нашенските гюзлеми и бюрека.

Начини за приготвяне и интерпретации колкото искаш, ние ти предлагаме една рецепта от аюрведичната кухня. Тази базова рецепта подлежи на всякакви импровизации, а вкусът й се съчетава прекрасно със различни и дори силно ароматни и екзотични подправки, сосове и разядки.

Необходими продукти:

1 чаша (250 мл) кисело мляко
1 ч. л. сол
1 ч. л. бакпулвер
250 гр. масло
300 гр. брашно
500 гр. бяло сирене

Приготовление:

Смесете бакпулвера, киселото мляко и солта и разбъркайте. Разтопете 125 гр. от масло, оставете да се охлади и след това прибавете към сместа. Разбъркайте добре съставките, за да се получи гладка смес. Добавете брашното и месете няколко минути, докато се получи гладко и еластично тесто. Покрийте с кърпа и оставете да почине за около час.

През това време пригответе плънката като смесите останалото масло, което трябва да е омекнало с натрошеното сирене.

Когато тестото стане готово, набрашнете работната повърхност и разделете цялото количество тесто на осем топки. Всяка от тях набрашнете и омесете отново, за да не лепне и оставете да почине 2-3 минути.

Сплескайте топките с набрашнени ръце или ако предпочитате с точилка, за да станат плоски питки. Но не прекалявайте с изтъняването, за да не се скъсат.

В средата на всяка питка сложете малко от плънката и съберете краищата й, за да заприлича на вързопче. Притиснете хубаво, за да се залепят. Внимателно направете получената топка плоска като я притискате с ръце. Обръщайте няколко пъти страните й и притискайте, за да се разнесе плънката навсякъде. Трябва да получите питки с диаметър 14-15 см.

Когато плоските питки са готови, натиснете ги тук-там с пръсти, за да се получат вдлъбнатини.

Подредете ги в набрашнена тава или хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на силен огън за 10-15 минути. Най-добре извадете питките от фурната, когато почервенеят, защото ако останат прекалено дълго стават твърди.

Когато станат готови намажете ги с масло, докато са горещи. Поднесете ги с пикантно чатни.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net