Козунак в последния момент

15-04-2023

За всички които искат домът да изпълни с аромат на топъл козунак, но пък не си се представят да месят и особено капризното козуначено тесто, за което трябва истинска прецизност и сериозен опит, е рецептата за празничен хляб без месене.

Продукти (за три малки козунака):

1кг брашно
4 яйца
200 г гъсто кисело мляко
200 мл прясно мляко
125 гр разтопено масло
300 захар
щипка сол
ч.л. сода
1 кубче прясна мая
Лимонова кора
Ванилия
Стафиди
Филиран бадем
Локум
Плънка по избор

Маята се разтваря в малко топло мляко. Към тях се добавят содата и малко брашно, докато се получи рядка каша. Оставя се около един час, за да втаса.

Яйцата и захарта се разбиват добре с миксер. Прибавят се прясното и киселото мляко, маслото, ванилията, лимоновата кора и също се разбиват с миксера. Към тази смес се добавя втасалата мая.

Постепенно се прибавя брашното, като се бърка с дървена лъжица до получаване на еднородна смес. Тестото трябва да остане меко и лепкаво (не се отделя от стените на съда).

Съдът с тестото се завива с фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилник за минимум 6 часа.

Тестото се премесва, колкото да се оформи топка и се прибавят добавките по избор стафиди, бадеми, локум и т.н.

С лепкавото тесто най-лесно се работи с ръце намазнени с масло или олио. Тестото се разделя и оформя на козунаци. Може направите и руло с плънка от течен шоколад, например.

Оформените сладки хлябове се поставят в намазнени съдове за печене. Оставят се на топло за около час и половина или докато удвоят обема си.

Когато са готови се намазват се с жълтък, разбит с малко олио. Поръсват се със захар, филиран бадем и се пекат около един час на 100 градуса (на програма с вентилатор) или 125 градуса - без вентилатор. След това още около половин час на 150 градуса (докато се зачерви).

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net