Пикантно чатни с ябълки

07-10-2013

Чатни е сос, но може да се сервира и като разядка и гарнитура. По традиция чатни се приготвя като комбинация от плодове и зеленчуци и е разпространен пикантен сос в индийската кухня. Сервира се отделно или заедно с основното ястие.

Пасва идеално с печени меса, като гарнитура или сос. Ние го харесваме дори върху препечен хляб, особено когато имаме нужда от нещо което да събуди сетивата в мъгливия есенен ден.


Необходими продукти:

250 гр. ябълки, сорт 'Грени Смит' – обелени, почистени и нарязани на дребно
1 кг. домати – обелени и нарязани на дребно
3 глави лук – почистен и нарязан на полумесеци
300 гр. захар
225 мл. оцет
2 с.л. сол
½ с.л. бахар
2 с.л. канела
1 с.л. черен пипер

Приготовление:

Сложете всички продукти в малка тенджера и загрейте до кипване. Разбъркайте и намалете котлона до средна степен. Оставете да се готви 45-50 минути, докато течността изври и соса стане гладък и кремообразен.

Чатнито може да се консервира в стерилизирани буркани и да се съхранява за по-дълго. Най-лесният начин е бурканите и капачките да се пуснат в съдомиялната и да се използват докато са горещи. Другият вариант е да се стерилизират в тенджера с вряща вода.

Трябват ви два буркана по 500 мл. Те могат да се подготвят докато чатнито се вари на котлона.

Когато сосът е готов се слага горещ в стерилизирания съд и се затваря. Оставя се да се охлади, след което може да съхраняваме няколко седмици, а когато се отвори в хладилник.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net