Традиционни вкусотии в буркан от бабините тетрадки

03-11-2014

Деликатесите с познат от детството вкус откриваме все по трудно върху претрупаните рафтове на магазините. Най-сигурният вариант да си ги набавим, остава да този, в който запретваме ръкави, вадим бурканите и голямата тенджера и си затваряме сами.

Печени чушлета

Люти чушлета
Чесън
Захар
Сол
Оцет
Олио

Чушките се измиват. Махат им се дръжките и се надупчват с вилица. Запичат се във фурна и се слагат в буркани, докато са горещи.

Чушлетата се подреждат много плътно в буркан (най-добре е и ако бурканът е горещ – изваден от съдомиялна или преварен например), между тях се слагат скилидки чесън. Добавя се 1 ч.л. сол и 1 ч.л. захар и се долива догоре с оцет, отгоре се капват няколко капки олио.

Запечатват се бурканчетата и се обръщат с капачката надолу. Готови са за консумиране след около една седмица.

Хрупкави кисели краставички

Дребни корнишончета (минимум 8-10 бр. за 1 буркан)
Лук
Копър
Сол
Черен пипер на зърна
Няколко зелеви листа
Вряща вода

Корнишоните се измират хубаво със студена вода. Пълнят се плътно в буркан заедно с малко нарязан на едро лук, 1-2 зърна черен пипер, клонка копър.

Минимум 1 литър вода се кипва на котлона и се добавят 2 с.л. сол (принципът е: на литър вода – 2 с.л. сол). Сместа се разбърква на котлона докато солта се разтвори добре. Оставя се да се охлади.

Всички зеленчуци трябва да са под вода, защото в противен случай има опасност да мухлясат. За по-сигурно „загърнете” корнишоните с лист от зелка. Долейте с вода до горе, така че всички зеленчуци да са покрити.

Бурканите се оставят на топло, похлупени с капачка, но не плътно затворени. Туршията ще ферментира и течността трябва да може да излезе. Оставете ги на топло за седем дни. След това затворете плътно и приберете в мазе на хладно.

Същата зимнина може да се приготви и с други зеленчуци по избор.

Бърза нашенска лютеница

4 кг червени чушки
400 г доматено пюре
1 глава чесън
100 г мед
3-4 с.л сол
10 г черен пипер
250 мл олио

Чушките се изпичат във фурна (на грил функцията). Смилат се на робот или с пасатор. Добавят се наситненият чесън, доматено пюре и подправките.

Мазнината се загрява и се добавя на тънка струйка към зеленчуковата смес при непрекъснато бъркане.

Изберете малки бурканчета и ги напълнете с лютеница. Запечатайте добре и варете 10 минути на силен огън.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net