Саганаки с мед и запечен сусам

17-06-2014

Гърците са известни с ястията, приготвени на жив огън и в съда с форма на тиган, наречен „саганаки”. Най-незабравим си остава вкуса на сиренето, запечено по този метод.

Нашите съседи са умели майстори и са богати на кулинарни изкушения, няма спор. Ние обаче нямаме алтернатива на традиционната им посуда, както и на някои от продуктите им, които се произвеждат от качествена местна суровина.

Затова ще вземем идеята от тях и ще я претворим, така че да подхожда на нашето ежедневие, в което неизбежно има броене на калории, мазнини и т.н. Рецептата за запечено във фини кори сирене и обилно залято с мед и запечен сусам е страхотна алтернатива. Макар и компромисно, ще си позволим да я наречем саганаки.

Необходими продукти (ориентировъчни количества за 6-8 порции):

800-900 гр. твърдо козе сирене (краве, овче)
фини кори за баница
зехтин
30 гр. сусам
5 с.л. мед
3 с.л. вода

Приготовление:

Сиренето се нарязва на дебели филийки (1 – 1,5 см). Направете ги с големина, каквато предпочитате. Всяко парче сирене трябва да се „загърне” и спрямо него подгответе корите. Ако предпочетете варианта с големи плочки - кората се намазва със зехтин и се прегъва на две. В средата се слага сиренето и се прави се затваря с кората.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, или на тиган. Тавата се застила с хартия за печене, а пакетчетата сирене се поставят с подгънатите крайчета отдолу.

Пече се докато се зачерви. Медът се загрява и към него се прибавя водата. С него се залива готовото предястие, а отгоре се поръсва със запечен на сух тиган сусам.

Ястието се поднася топло, а богатата салата е подобаваща компания.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net