Димитровден е, идва зима!

26-10-2018


На 26 октомври Българската православна църква почита паметта на Св. вмчк Димитрий Мироточиви и Преп. Димитра Доростолска. Според народните разбирания днес е Димитровден.

В народния календар празникът бележи началото на зимата. Светецът се смята за покровител на зимата, студа и снега.

Свети Димитър бил роден през III век в гр. Солун, а баща му е тогавашният градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит от жителите на града. Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение, император Галерий го хвърля в тъмница, а по-късно, на 26 октомври 306 г. нарежда да бъде убит.

Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града. Празникът на Свети Димитър се чества в Солун още от V век, а скоро след това е пренесен и в Тракия, и Македония.

„Свети Димитър зима носи, а Свети Георги – лято,“ гласи българска поговорка. Тогава стопаните прибират ралата си под стрехите и подреждат дървата за огрев. Според поверието от бялата брада на светеца се изсипват първите снежинки.
На този празник традиционно се прави курбан от овче месо. На трапезата се слага още яхния от петел, пита с ябълки, ракия, както и различни ястия от зеленчуци.

Имен ден празнуват всички, носещи имената Димитър, Димитрина, Димо, Митко. Димитровден е празник и на град Сливен.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net