Ивановден е!

07-01-2018

На 7 януари православната църква чества паметта на Св. Йоан Кръстител, а народния календар - Ивановден.

Ивановден е един от най-тачените зимни празници. Народното вярване е, че Св. Йоан Кръстител е покровител на кумството и побратимството.

Св. Йоан Кръстител извършва ритуала по светото кръщение на Исус Христос (на Богоявление) в река Йордан, казват религиозните канони. От дълбока древност светата Църква е отредила за неговото възпоминание следващия ден подир този велик празник. Затова и обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден.

Разпространено е обредно изкъпване на младоженци от кума или девера. През този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците. В югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година.

Обредното къпане включва и разменяне на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. Кумовете посрещат кумците в дома си, като е прието гостите да носят кравай, месо и вино.

Ивановден е най-празнуваният имен ден в България, отбелязван от повече е от 350 хиляди души. Днес празнуват Иван, Ваньо, Иванка, Ивана, Ваня, Ванина, Иво, Ива, Ивайло, Ивайла, Ивелин, Ивелина, Ивет, Ивета, Иванина, Ивалина, Ивона, Ивалена, Иванета, Йоан, Йоана, Йонка, Яна, Жана и Калоян.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net