Децата на разведени родители са по-стресирани

01-09-2017

Изследователи от Стокхолмския университет отговориха на въпроса за въздействието на развода върху детето като анализираха данни за 2001-2003 година. В изследвания от това време 807 деца отговарят на въпроси за стреса и отношенията между родителите. А родителите разказват за това доколко са се разбирали с бившия партньор.

Експертите са установили, че деца, живели само с един родител, са били по-склонни да изпитват стрес няколко пъти в седмицата, отколкото тези, възпитавани съвместно, пише „The Daily Mail“.

Резултатите не са зависели от качеството на отношението между родителите и детето или между възрастните в двойката. Вероятно причината е в загубата на контактите с приятели и роднини за децата, живеещи с един родител. Учените подчертават, че под съвместно възпитание се разбира възможността детето да живее поред с всеки от родителите.

Друго изследване, проведено от екип на Университета Атабаска (Athabasca University) показало, че мащехите помагат на децата да преживеят развода на родителите. Встъпването на родителя в нов брак е било един от шестте ключови фактора, помагащи на детето отново да се почувства като част от семейството. Появата на природените братя или сестри влияе също положително на детето, посочва meddaily.ru

Източник: БГНЕС

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net