Огнища на бактерии в кухнята - как да се предпазим!

02-12-2013

Може би си мислите, че кухнята е най-чистото място в дома ви, но това далеч не е така. Много от предметите, до които се докосваме ежедневно са инкубатори на опасни болестотворни микроорганизми като E.коли и салмонела.

Домакинските гъби, дъските за рязане и дървените лъжица са най-гостоприемните среди за бактериите, са установили британски учени. Броят им надвишава стократно броя на микроорганизмите върху дъската на тоалетната чиния, например.

Най-често срещаните бактерии в кухнята са Е.коли - обикновено те идват от суровото месо или лоши хигиенни навици. Затова бъдете внимателни и вземете радикални мерки спрямо приборите и повърхностите, които се докосват до сурово месо.

Порестата структура на дървото го прави идеално място за микроби и бактерии. Дървените лъжици и дъските за рязане влизат в групата на разпространителите на болести и хранителни отравяния.

Най-важното е, те да се измиват добре. Вместо да ги пускате в съдомиялна, накиснете ги за половин час във вряла вода и дезинфектант. Изплакнете със гореща вода.

Внимавайте за вида на дървените си прибори, ако имат дълбоки резки или наранявания, по-добре ги изхвърлете, защото именно там се настаняват бактериите и е трудно да бъдат дезинфекцирани. Същото важи и за тъмните петна, те подсказват за започнал процес на гниене.

Топлите, влажна и порести кухненски гъби ги предразполага размножаването на бактерии. В тези условия една бактерия може да се размножи до четири милиона само за осем часа и да се разпространи без затруднение, тъй като гъбата е предмета, който се докосва до най-много повърхности.

Ако нямате съдомиялна машина, е добре гъбите да се потапят в дезинфектант и се изплакнат с гореща вода. Още по-ефективен начин, да се убият микробите е, да поставите гъбите в микровълнова печка. Две минути в там убива 99% от всички живи бактерии в кухненската гъба.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net