Физическите рестрикции предопределят поведението на децата в бъдеще

03-08-2017

Пляскането на децата в ранна възраст може да окаже негативно въздействие върху поведението им десетилетие по-късно, когато вече са тийнейджъри. Това сочат резултатите от проучване на учените от университета в Мисури.

Предишни проучвания са установили вредата, която наказанията нанасят в краткосрочен аспект - до една година след прилагането им. Настоящото изследване разкрива дългосрочните негативи от физическата дисциплина.

Установено е, че децата, които на възраст около година и половина са били налагани сериозни наказания, в тийнейджърските години проявяват по-голяма раздразнителност и агресия, и са по-склонни да нарушават реда. При тях се наблюдават и по-ограничени прояви на позитивно поведение като например склонност да оказват помощ на околните.

„Много е важно родителите да се въздържат от прилагането на физически наказания в ранна детска възраст, тъй като вредата от тях е трайна. За да възпитат позитивно поведение, възрастните трябва да учат децата да го контролират отрано“, казва Густаво Карло от изследователския екип.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net