Опасните жеги! Какво да консумираме, за да се чувстваме добре?

04-07-2019

Горещите дни настъпиха изведнъж.

Организмът ни нямаше никакво време за адаптация, а летния задух тепърва се задава.

Как да се храним, когато температурите прескочат 35 градуса, когато тялото ни отказва да ни служи както преди, а ние все пак трябва да му осигурим енергия защото работата не чака, ангажиментите също…

Забравете за фурната

Печката излъчва допълнителна топлина, която само утежнява ситуацията и ви кара да се откажете от храненето още преди да сте стигнали до масата. Изберете нещо леко за обяд като например диня със сирене.

Заложете на свежите продукти от градината

Хапвайте повече салати, пресни зеленчуци и особено плодове. Това меню ще ви набави допълнителни калории (от плодовата захар), но същевременно ще ви е леко на стомаха.

Оставете месото за малко

Организмът има нужда от много енергия, за да усвои месото. Този процес повишава телесната температура и вие се чувствате още по-отпаднали. Вместо храната да ви дава сили, тя ви омаломощава. Затова барбекюто не е най-добрия избор.

Студени супи

Да си дойдем на думата…студените супи са най-добрия избор за летните жеги. Южните народи са го измислили и го прилагат стриктно – пресни плодове и зеленчуци, пасирани и охладени, поднесени с допълнително лед. Само погледнете испанците и тяхното изкусително гаспачо…

  Класическо испанско гаспачо  

 

 

                                            Студена супа от спанак   

Ако пък сте сред традиционалистите, предполагам няма да откажете един таратор. Експериментаторите пък, могат да хвърлят едно око в предложенията по-долу за някоя и друга идея.

 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net