Християните по цял свят отбелязват Велика Събота

15-04-2017

Християнският свят отбелязва Велика Събота. Това е последният ден от Страстната седмица преди Христовото възкресение.

На днешната Велика събота патриарх Неофит ще оглави празничното вечерно богослужение за Възкресение Христово в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. То ще започне в 23.30 часа. Минути след това от параклиса на Синодалната палата в патриаршеския храм ще бъде пренесен Благодатният огън от Йерусалим.

Тазгодишната делегация, която ще донесе Благодатния огън от Гроба Господен в Йерусалим, се Старозагорския митрополит Киприян. Делегацията ще пристигне тази вечер между 19.00 и 21.00 часа на правителствения терминал на летище „София”.

Йерусалимският патриарх Теофил III изнася Благодатния огън пред параклиса на Божи Гроб. Той запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и да се поздравят с „Христос Воскресе“!.

И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо. Според старо поверие, ако Благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие. Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва и от него се палят снопчетата, символизиращи Христовата възраст.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net