Дом и Градина  /  Дом

10 любопитни факта за броколи
05-04-2017
Статия
 Дом

В днешното ежедневие, остава все по малко време да се храним здравословно и да се образоваме по отношение на храната, която приемаме. Има толкова полезни и в същото време, толкова вредни храни.

Ако знаем ползите и вредите от приема им, може би другия път ще се замислим какво ядем? Ето някои любопитни факти от foodpanda, относно зеленчука броколи.

1. Броколи идват от Средиземноморието и по точно Италия. Те са познати на човечеството още от времето на древните римляни през 6-и век преди новата ера.

2. Броколи e зеленчук от семейството на зелето. Името им произлиза от италианската дума broccolo, което означава, цъфтящ връх на зеле.

3. Броколи са с много високо съдържание на витамин С. Една чаша нарязани броколи е еквивалентна на чаша портокал.

4. Броколи са също с много високо съдържание на витамин А, който е от изключително значение за зрението и помага в борбата с ракови клетки.

5. Броколите са с високо съдържание на фибри, които са от огромно значение за правилното фукнциониране на човешкия организъм.

6. Томас Джеферсън, един от бащите-основатели на САЩ, е бил фен на броколите и е първият, който внася семена и засажда вкусният зеленчук през май 1767 г.

7. Това е зеленчук, който съдържа кемпферол. Той е с противовъзпалително действие, помага в борбата срещу рак и при сърдечно-съдови заболявания и диабет.

8. Калифорния, позната като “златният щат”, произвежда 90% от броколите в САЩ. Някои медии предлагат да бъде преименувана в „Щат на броколите“.

9. Броколи също играе ключова роля във филмовата поредица за Джеймс Бонд. Е, поне с наименованието си. Продуцентът на култовата поредица е небезизвестният Алберт Броколи.

10. Китай произвежда над 8 милиона тона от вкусното броколи, а според данни на американското министерство на земеделието, САЩ са третият най- голям производител в света.