Между Коледа и Нова година има най-много случаи на загубени домашни любимци

28-12-2015


Най-много случаи на изгубени домашни любимци има в периода между Коледа и Нова година. Това сочат наблюденията на специалистите от българския офис на международната организация за защита на животните „Четири лапи“.

Причина за това са фойерверките и пиратките, които предизвикват силен стрес и паника както при домашните, така и при дивите животни.

„Всяка година в дните около новогодишните празници десетки домашни кучета се губят заради гърмежите, които предизвикват пристъпи на паника у много от тях,“ обяснява д-р Марина Иванова, директор на „Четири лапи“ за България. „При пристъп на паника дишането зачестява, животното може да загуби ориентация и да иска да се скрие възможно най-бързо в най-близкото място, което счита за достатъчно сигурно.“

Експертите на организацията съветват собствениците на кучета да бъдат внимателни по време на разходка и да спазват няколко основни правила – извеждане за кратко по светло, на повод и само на познати места. Екипирането на домашния любимец със светеща каишка или проследяващо устройство също е добра идея.

Ако все пак изгубите своето куче на улицата или в парка, не изпадайте в паника, а следвайте няколко прости правила, съветва д-р Иванова: „При панически пристъп кучетата често побягват към дома или се скриват в най-близко разположените гъсти храсти. След като паниката поотмине, те обикновено се връщат на мястото, където са се отделили от собственика си. Затова е добре още от самото начало да включите повече хора в търсенето, като един задължително трябва да остане на мястото, на което животното е било видяно за последен път и още един – около дома. Пуснете снимки в социалните мрежи и предупредете останалите хора с кучета в парка да се оглеждат.“

Ако до няколко часа не откриете кучето си, разлепете обяви със снимки в кварталните зоомагазини, ветеринарни клиники, супермаркети или спирки на градския транспорт. Задължително проверете в интернет обявите за намерени кучета и при първа възможност посетете близките приюти, за да се уверите, че четириногият ви другар не е попаднал там.

От „Четири лапи“ припомнят, че най-сигурният начин да бъде направена връзка между кучето и неговите собственици е идентифицирането на животното с микрочип. Големият колкото оризово зърно транспондер се имплантира под кожата в областта на врата и съдържа 15-цифрен код. Срещу този номер ветеринарният лекар, поставил чипа, трябва да въведе информацията за самото куче и за неговите собственици в националната база данни на Българска агенция по безопасност на храните.

При пристъпи на паника вкъщи, лекарите на „Четири лапи“ съветват да осигурите спокойно и тъмно място, наподобяващо бърлога, в което домашният любимец да може да се скрие и да се чувства защитен - за предпочитане в килер, баня или дори под леглото. Можете да понижите нивото на стрес и като го галите и му говорите успокоително. От „Четири лапи“ препоръчват употреба на успокоителни за животни само след консултация с ветеринарен лекар, който познава добре темперамента на животното.

Източник: www.bgnes.com

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net