Рождество Христово носи мир и надежда

25-12-2015

На 25 декември празнуваме Рождество Христово - един от най-големите празници в християнския календар.

Празникът започва в първите часове на 25 декември. Той е своеобразно продължение на Бъдни вечер.

Според Евангелието на Лука Христос се ражда в град Витлеем, провинция Юдея. Мария и Йосиф не могли да намерят място в странноприемницата и били принудени да се подслонят в една пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. В мига на Рождеството в небето пламнала необикновена светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири били и първите хора, които се поклонили на Исус. Младенецът почитат и трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда. Следвайки обичаите на времето, царете подаряват злато, ливан и смирна.

На Коледа християните празнуват раждането на Спасителя. В нашето съвремие обаче празникът е добил по-обширни граници. Той се свързва с митичния образ на Дядо Коледа, който обикаля с шейната и разнася подаръци за децата. Украсява се коледно дърво. А елхата, отрупана с фигурки, играчки и светлини, става символ на празника.

У нас народната традиция е свързана с обичая коледуване. Млади мъже в коледарски групи, облечени празнично и накичени с китки калпаци създават настроение в селските общества. По традиция от полунощ до изгрев слънце на Коледа коледарите обикалят домовете, пеят коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а домакините ги даряват с коледарски кравай. Първо се тръгва от къщата на най-личния човек в селището - кмета, попа, също и даскала. Домакинът посреща коледарите с кравай и забодена в него пара.

На Рождество Христово свършват постите и обядът е блажен и много богат. На него задължително се поднася баница с най-различни плънки. Основните ястия през този и следващите са приготвени от свинско месо. На трапезата присъстват още пита, зеле, свинско с праз, печена кокошка.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net