Празник на любовта и виното

14-02-2015

Два от най-чаканите празници посрещаме на 14 февруари - Трифон Зарезан (Деня на лозаря) и Свети Валентин (Деня на влюбените).

Романтичната традиция на Деня на влюбените, макар да датира от няколко века и да се празнува от хора от цял свят, за нас е по-скоро съвременна, докато денят в чест на Свети Трифон е традиционен български народен празник.

На този ден древните римляни отправяли молитви към богинята на брака и майчинството Юнона. Момичетата, които си търсят мъж, пишат писмо и го хвърлят в дълбока кутия. Този, който го извади, става техен съпруг. Древните гърци организирали масово правене на любов в чест на богинята на любовта Афродита. По време на тези оргии някои си намират спътници в живота

Днес традициите за Свети Валентин са неизброимо много и различни във всяка държава, но най-разпространените са свързани с размяната на валентинки, цветя и други романтични жестове, които имат значение за влюбената двойка.

Според българските народни обичаи на Трифон Зарезан рано сутринта домакинята омесва хляб и пече пълнена кокошка. Заедно с бъклица вино те се слагат в торба и с нея мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат лозите с донесеното вино. Този ритуал се нарича „зарязване”. След това всички се събират и избират „царя на лозята”. Едва тогава започва общо угощение.

„Царят” се окичва с венец от лозови пръчки и под звуците на гайди, гъдулки и тъпан обикаля всяка къща в селото. Домакинята на дома изнася вино в бял котел, дава най-напред на царя да пие, след което черпи и хората от свитата му.

Останалото вино в котела се плисва върху царя и се изрича благословията: „Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!”. Царят отговаря на благословията с „Амин”. След като стигне до своя дом, царят се преоблича с нови дрехи и, окичен с венците на главата и през раменете си, той сяда на дълга трапеза да посрещне хора от цялото село.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net