Как посрещат Коледа в различните краища на света

24-12-2019

Най-семейният и светъл християнски празник - Коледа, не се отбелязва само в Европа и Америка, но и в други кътчета на света.

Макар и общ християнски празник, Рождество се чества по различни начини в различните точки по света. Предлагаме ви кратко околосветско за опознаване на най-ярките традиции на християните и техните коледни трапези.

Египет

Египтяните празнуват Коледа на 7 януари, а Бъдни вечер на 6-ти. На Бъдни вечер се обикаля църквата и има специална литургия. А на коледната трапеза сервират патица със смокини. Сутринта на Рождество хората си ходят на гости, като по традиция носят маслен сладкиш.

Япония

В Япония Коледа е по-скоро романтичен празник за влюбените двойки, а не толкова семеен. Поради тази причина на коледната трапеза по традиция задължително има сметанова торта с ягоди, а основното ястие е от пилешко месо.

Филипините

Филипинците започват коледните чествания още през септември, а официалното празнуване е на 16 декември. То се състои в различни тържества, литургии и разбира се богата традиционна коледна трапеза. Точно на Коледа трапезата е отрупана с печено прасе, шунка, плодова салата, оризови питки, варен ориз, много сладкиши, макаронени изделия и различни напитки, от които най-характерната е топъл шоколад.

Канада

В Канада на коледната трапеза задължително присъства боб, поднесен в различна форма. Освен това се приготвя пай с кайма, печена пуйка с плънка, картофи и зеленчуци. Десертът им е много характерен – бонбони от ечемик на клечка и канелени бонбони, които в средата имат шоколадов пълнеж.

Ел Салвадор

В Ел Салвадор на Коледа ядат сандвичи от франзела с пуешко, маруля и репички. За десерт се сервира сладък хляб, горещ шоколад и сок от ананас.

Венецуела

За Коледа във Венецуела се богато се украсяват както домовете, така и улиците. Характерни за празника е и изобилие от фойерверки. На коледната трапеза има типично ястие, приготвено от говеждо, свинско и пилешко месо, с каперси, стафиди и маслини, обвити с листа от царевица и живовляк. Хлябът им е приготвен от бутер тесто, пълнено с шунка, стафиди, маслини и бекон.

Полша, Чехия и Словакия

На Коледа семейството се събира около трапеза, на която традиционна присъстват пържен шаран с картофена салата и рибена чорба. Общо ястията са 12. На Бъдни вечер не се яде месо, заради Великите пости, както у нас. Тогава на трапезата се сервира супа от цвекло, гъбена супа, картофи и зеле. Десертът на Коледа са хрупкави домашно приготвени бисквити с маково семе и орехи. Често се сервират и вафли с мед.

Германия

В Германия на трапезата за Бъдни вечер е постна. Характерни блюда са супа от грах или зеленчуци, приготвена по семейна рецепта. На Коледа се сервират картофена салата с колбаси, печена патица, пълнена със сливи, ябълки и стафиди. Германските сладкиши са популярни по цял свят. За десерт се сервира кейк със сушени плодове и ядки или така известният щолен.

Русия

В Русия Коледа се празнува на 7 януари. На Бъдни Вечер не се яде нищо, докато не изгрее първата звезда. След това се поднасят каша от ориз и пшеница с мед, маково семе и плодове. На Коледа на руската трапеза има кисело зеле, сервирано с боровинки, кимион, настърган морков и лук. Отделно се сервира каша от елда с пържен лук и гъби. За десерт руснаците хапват плодови пайове или пресни плодове и ядки. Те си имат и коледна напитка, която се консумира след вечеря. Приготвена е от сварени във вода сушени плодове и мед, подобна на нашия ошав.

Финландия

Финландия е страната на Дядо Коледа, затова и финландци не посрещат Рождество около масата. Те започват честванията в сауната. На Бъдни вечер там се гощават с ориз, овесена каша и сок от сливи. На Коледа трапезата на финландците е отрупана с печива от макарони, картофи, различни меса, моркови и други зеленчуци. Най-характерното ястие на Коледа тук е печено прасе. За десерт се консумират сладкиши с канела, плодове и студено мляко.

Исландия

В Исландия на Коледа се ядат печени крачета от агне. Хлябът им е много интересен. Представлява тънки блатове, като листа, пържени в масло и подправки.

Швеция

Коледната трапеза на Швеция се състои от малки кюфтенца, маринована херинга, ребърца, мини хот-дог, шунка, свински колбаси, сьомга, картофи с аншоа и оризов пудинг. Десертът им се състои от смокини, шоколад, фурми и портокали, украсени с карамфил.

Сърбия

В Сърбия Коледа се празнува три последователни дни. Като самата Коледа е на 7 януари. На трапезата задължително присъства традиционна питка с монета. Консумира се предимно свинско месо, приготвено по различен начин, но най-често е цяло, на шиш, опечено на огън в голяма компания на открито.

Италия

В Италия Коледа е силно тачен религиозен празник. На Бъдни вечер се спазва строго постната трапеза, а на Коледа масата е отрупана с месо, печива и десерти. Най-характерен за Италия е коледния сладкиш „Панетоне” – печиво богато на сушени плодове, ядки, шоколад и др.

Испания

В Испания коледната нощ се нарича нощта на петела, тъй като се предполага, че в навечерието на христовото рождение е пропял петел. Бадемовият сладкиш, обилно полят с мед, е любимият за всички испанци коледен сладкиш.

Австралия

В Австралия на Коледа се сервира печено пиле, пуйка, пай от кайма, салати, печени зеленчуци, шампанско и плодове или плодов пай за десерт. Традициите им наподобяват американските, както и коледната им трапеза.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net