Да подарим ли домашен любимец за Коледа!?

16-12-2014

Приемането на домашен любимец вкъщи трябва да бъде внимателно обмислено, припомнят асоциациите за защита на животните с наближаването на коледните празници.

Бебе булдог, бенгалско коте или хамстер под коледната елха? Това невинаги е подходящ подарък. Купуването или осиновяването на животно трябва да се обмисли.

Преди Коледа рязко се увеличават продажбите на домашни любимци, най-вече котки, кучета и гризачи.

„Когато се подарява животно, се гледа на него като на някаква вещ, а това е неприемливо”, заяви ветеринарката Селин Мусур за сп. „Сианс е авнир”, цитирана от БТА.

Има увлечение по кученца и котета, които са на мода. В момента се търсят най-вече бебета булдози, чихуахуа и бенгалски котета, допълва тя.

Селин Мусур препоръчва също да не се подаряват животни на възрастни, макар да признава, че за едно дете домашният любимец е нещо много хубаво, защото го кара да поеме отговорност.

Трябва да се има предвид също, че кучетата живеят средно 12 години, котките - между 10 и 15 години, а зайците - 10 години, припомня Мусур.

Лакомства, играчки, възглавнички, поводи и нашийници за домашни любимци се поставят под коледната елха. Стопаните им изразходват немалко средства, за да ги облекат.

„На Коледа домашният любимец е обект на особено внимание”, увери Флоранс Оберто, директорка по макетинга на веригата магазини. Тя сподели, че през декември продажбите на аксесоари за домашни любимци нарастват с 35 на сто, а на кученца и котенца - с 10 на сто.

От френската фондация „30 милиона приятели” отбелязаха, че трябва да се води борба срещу купуването и осиновяването на животни, за да може те да не бъдат изоставени 3 месеца по-късно.

„Преди Коледа децата стават по-настоятелни”, поясни председателката на фондацията Реа Ютен. Нещата обаче трябва да се обмислят, защото ако родители купят на децата си куче, ще трябва да го разхождат през зимата.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net