Честваме Св. Мария Магдалена

22-07-2019

Имен ден празнуват всички, които носят името Магдалена, Магда, Магдалина, Миглена, Меглена, Малена, Лена. Честито!

Православната църква чества Света мироносица и равноапостолна Мария Магдаленана 22 юли (4 август по стар стил).

Личността на св. Мария Магдаленанеправилно се обърква с други жени, за които повествуват Евангелията. Тя не е Мария от Витания (градче на юг от Йерусалим) - сестрата на Марта и Лазар, която помазала главата на Иисус. Тя не е и опростената грешница, която помазала нозете на Иисус и ги изтрила с косите си, за което разказва св. евангелист Лука.

Непосредствено след разказа за тази неназована по име грешница, Лука споменава поименно св. Мария Магдалена с думите 'Мария, наричана Магдалена, от която бяха излезли седем бяса'. От текста ясно се разбира, че Мария Магдалена била една от многото други жени, които Иисус 'излекувал от зли духове и болести... и които Му услужваха с имотите си'.

Когато Господ Иисус Христос ходел по Галилея и чрез Своята Божествена сила извършвал личби и чудеса, към него пристъпила жена на има Мария Магдалена(от гр. Магдала). Тя го молила за помощ. Господ изгонил из нея седем бесове и напълно я изцерил от болестта, от която тя страдала. Оттогава благодарната Мария служила непрестанно на Господа, слушала неговото учение и вървяла след него до самата Негова кръстна смърт. Заедно с други свети жени, тя гледала страданията на Христа и плачела за Него. Заедно с майката на Спасителя тя стояла при кръста и видяла, как положили Господа в гроба. Светите жени, които ревностно служели на Господа по време на земния Му живот, се удостоили да бъдат първи благовестници на Неговото славно възкресение.

Мария Магдалена, която първа видяла възкръсналия Господ, утешила скърбящите ученици с радостните думи: 'Христос възкресе!' Като първа благовестница на възкресението, тя е призната от църквата за равноапостолна. Народът тачи първата вестителка на Възкресението като сестра на св. Илия. На нея се приписва първият възглас 'Христос възкресе!'.
Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2019 Tvoia.Net