Илинден е!

20-07-2023

Днес имен ден празнуват - Илия, Илиян, Илиянa, Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка.

Българската православна църква почита днес  паметта на св. пророк Илия - един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог. 

Християнската църква го нарича още от древността 'пророк и предсказател на великите Божи дела', 'ангел в плът' и 'предтеча на второто Христово пришествие'.

Според народното поверие на Илинден не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека. Не се ходи на плаж, защото морето взима жертва на този ден. От днес времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Докато преброиш до пет, вълната те удря и след това те дърпа навътре.

Илинден идва с мъртва хватка на морето, казват старите рибари. Затова морските предупреждават летовниците да са особено внимателни при къпане в морето.

В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за свети пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие.

 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net