Честита Баба Марта!

01-03-2019

Настъпването на 1 март е признак на пробуждащата се природа, надеждите за здраве и плодородие. Сетивата се събуждат, нетърпеливи за новия жизнен и енергичен сезон.Колкото и малко да са слънчевите лъчи през месец март, отваряме очите си за зелените клончета, минзухарите и щъркелите и безпогрешно усещаме настъпването на пролетта. Затова с нетърпение чакаме всяка година, за да си пожелаем Честита Баба Марта!

Празникът на Баба Марта е неизменна част от нашите традиции, символизиращ идването на пролетта, плодородието и здравето в дома, той се празнува във всяко кътче на България.

Традицията е свързана с древната езическа история от Балканския полуостров, свързана с всички земеделски култове към природата. Някои от най-специфичните черти на първомартенската обредност и особено завързването на усуканите бяла и червена вълнени нишки, са плод на многовековна традиция, която е била присъща за тракийски (палеобалкански) и елински обичаи.

Легенда възникнала през 30-те години на 20-ти век свързва появата на мартеницата с прабългарите.

Обичаят за връзване на Мартеница (усукани бяла и червена вълнени нишки) е познат в България, Румъния, Молдова, Албания, Гърция, Македония и Сърбия. В Румъния мартеници се връзват на ръцете само на жените и малките деца, а мъжете могат да носят мартеница само на скришно място, например в обувката. В Гърция мартеници се връзват само на ръцете на децата. В България мартеници се връзват още на млади животни и дървета, също и на мъжете.

Най-възрастната жена трябва да почисти основно къщата преди изгрев слънце, да изнесе и простре навън червена тъкан - покривка, постелка, пояс или престилка. Смята се, че това ще зарадва Баба Марта, и ще предизвика благосклонността ѝ към къщата и обитателите.

На децата, момите и младите булки се връзват усукани бял и червен вълнен конец - Мартеница - най-често на ръката. Младите непременно трябва да излязат навън „да ги види Баба Марта и да се зарадва”, а старите жени не трябва да излизат навън, защото „ще разгневят Баба Марта”.

В този ден на много места се гонят змии и гущери, като се палят огньове, обикаля се двора с дрънкане на метални предмети и наричания .
Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2019 Tvoia.Net