Никулден е!

06-12-2018

На днешния ден православната църква чества Свети Николай Чудотворец - покровител на моретата, моряците и рибарите, на семейството и рода. Днес е празник и на град Бургас.

Свети Николай Чудотворец се почита като покровител на мореплавателите. Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораб, пътуващ към Божи гроб. Според друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.

Св. Никола, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия (днес Турция), пътувал много по море и от опасностите се спасявал благодарение на божията закрила. В едно от житията му се споменава епизод, в който той обърнал към християнството пирати, нападнали кораба, с който той пътувал.В Свети Никола умира на 6-ти декември 345 година. Паметта му се почита и до днес от Християнската църква именно на тази дата.

Според народните поверия именно Свети Никола носи първия сняг - падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига именно след 6 декември.

По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, а тя не се вдига през целия ден. Задължително на Никулден на масата присъства шаран или рибник и обреден хляб (в различните населени места се нарича никулски хляб, колак, боговица, светец), които се осветяват. Тъй като празника е по време на Коледните пости на трапезата освен рибата присъстват и други постни ястия - постни сърми и пипер с ориз, боб, варена царевица, жито и други.

Един от обредните ритуали за днешния ден е да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла, за да носи пари през цялата година. Костите на рибата също не се изхвърлят, а се закопават в земята, за да се умножи семейството и да има благополучие.

На този ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нино. Освен моряците и рибарите, за свой празник го приемат банкерите и търговците.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net