Днес е Андреевден!

30-11-2019

Имен ден празнуват: Андрей, Андрея, Андреа, Андриян, Андрияна, Дешка, Първан, Силен, Храбрин, Храбър.

Православната църква почита паметта на Свети aпостол Андрей Първозвани - християнски проповедник, първият от 12-те апостоли, брат на Свети Петър. Във фолклора денят се свързва с прехода от есента към зимата.

Свети aпостол Андрей се нарича Първозвани, защото пръв от апостолите е повикан да тръгне след Христос и първи е проповядвал словото на Христос между славяните. Той първи повярвал в Сина Божий и станал първият християнин.

Св. Андрей е родом от Витсаида. От ранни години жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил в Юдея, той станал един от неговите ученици. Спасителят видял Андрей и брат му Симон (Петър) да ловят риба на Галилейско море и им казал: „Вървете след мене и аз ще ви направя ловци на човеци.” Оттогава те навсякъде следвали Христос и били свидетели на неговите чудеса, смърт и Възкресение.

След Възнесението на Господа и слизането на Светия Дух, когато апостолите се разпръснали по света да проповядват Божията истина, ап. Андрей тръгнал на север и през Гърция, Мала Азия, достигнал чак до Русия. Св. Андрей посветил целия си живот да проповядва евангелието сред славяните, стоически понасял гоненията и благодарение на чудесата, които правел и на своя свят живот спечелил много последователи.

Преданията разказват, че той споделил кръстната смърт на Господа, но за да увеличат страданията му не го заковали, а само го привързали на кръста.

Празникът е познат и като Андреевден, Едрей, Едрин или Мечкин ден. Вярва се, че Свети Андрей е покровител на мечката и неин заповедник.

В народния календар той се свързва с прехода от есента към зимата. От този ден започва нарастването на деня. Традицията повелява сутринта рано да се взима от наедрялото зърно и да се хвърли в камината – нагоре, за да растат високо всички житни растения и да са едри като набъбналата царевица.

Прието е на трапезата на днес да присъстват варива като жито, боб, леща, грах, просо и царевица.
Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2020 Tvoia.Net