Днес е денят на Св. Врач

01-07-2019


В първия ден на юли църквата почита днес паметта на братята лечители от Рим Свети безсребърници Козма и Дамян. Според народните вярвания на днешния ден се почитат лечители, врачки, баячки и билкари. Жените не трябва да работят нищо, за да не се разболее човек от семейството или домашните животни. Единственото, което могат да правят, е да месят хляб и да го раздават за здраве.

Св. братя Козма и Дамян живеели през в. в околностите на гр. Рим. Те били възпитани във вяра и благочестие, привличало ги и лекарското изкуство. Те били надарени с чудодейната сила да лекуват всякакви болести и страдания сред хората. От голяма благодарност към Бога, светите братя лекували без да вземат пари от болните, затова били наречени безсребреници.

Заради християнската вяра, която изповядвали, те били заплашени със смърт. Когато пратили войници да ги заловят, излекуваните от тях хора ги скрили в една пещера. Така вместо тях били заловени невинни хора. Щом двамата братя разбрали за това, те не могли да понесат мисълта, че друг може да пострада заради тях, затова отишли и се предали доброволно. Императорът бил склонен да ги освободи, ако те принесат жертва на езическите богове. Но щом изрекъл тези думи, се свлякъл на земята. Така императорът бил постигнат от Божието наказание за дръзките си думи. Направил усилие да стане, но не успял. Тогава той осъзнал, че християнският Бог е истинският Бог, повярвал и помолил Св. братя да го излекуват, а от благодарност към тях ги освободил.

Св. Козма и Св. Дамян продължили да лекуват и да помагат на хората, но станали жертва на завистта на друг лекар. Той ги завел в гората и там по жесток начин ги убил в 284 г.

В България празникът се почита сред народа като Свети Врач. Според вярванията вечерта срещу празника болни, недъгави и слепи отиват и преспиват в църква или параклис на светците. Сутринта се мият с лековита вода от аязмото. Прави се курбан и се меси се хляб за здраве.

На този ден врачки и баячки, народни лечители сортират набраните билки на Еньовден и изсъхнали вече билки.

Имен ден празнуват: Козма, Кyзман, Дамян, Красимир, Красимирa и Красинa.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net