Честито Благовещение!

25-03-2020

Благовещение е един от най-тачените пролетни празници. Всчка година той се отбелязва на 25 март. 

Благовещение се празнува от всички християни по света. На този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос. Според народните обичай този ден се нарича Благовец и се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата.

Честитото Благовещение!       Честит имен ден!

Благовещение се счита за „половин Великден“. Хората вярват, че всяка рана зараства на този ден много бързо. На този ден пробиват ушите на малките момичета, дамгосват агнетата и яретата, защото се вярва, че няма да ги боли. В дните срещу празника иманяри търсят заровени съкровища.

Вярванията са, че на Благовец долита кукувицата, за да извести, че зимата си е отишла и настъпва лятото, мечката се събужда от зимния си сън, змиите и гущерите излизат от леговищата си, самодивите - господарки на горите, поляните и изворите, се завръщат във владенията си.

В ранното утро във всеки дом се прогонват дивите твари. Ритуал, последван от запалване на събраната от пометения дом смет. Всички прескачат огъня по три пъти срещу змийско ухапване.

Вярва се, че каквото е времето на Благовец, такова ще е през годината. Ако денят е ясен, слънчев и топъл ще има добро плодородие. Ако е дъждовно и облачно реколтата ще е слаба. Ако на Благовец е студено, ще се родят много краставици. Ако времето е ясно, кошерите ще са добри и годината ще е плодородна. Ако времето е ветровито, ще бъде така и през цялата година.

На трапезата трябва да присъства печена или варена риба, шарена пита и салата от свежи зелени билки. Казва се, че дойде ли Благовец, хората са се хванали вече за зелено.

Имен ден празнуват Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Вангел, Вангелин, Ванга, Вангела, Вангелина, Габриел, Гаврил, Гаврило, Габриела.
Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2020 Tvoia.Net