Как да предпазим кучето в горещините

15-07-2023

Летните горещини могат да бъдат опасни както за хората, така и за домашните ни любимци.

Всъщност високите температури могат да се окажат голям проблем за четириногите. Кучетата имат нуждата да се разхождат и да хабят енергия както обикновено, но тяхното тяло не може да се охлажда така както нашите. Те нямат потни жлези и се дехидратират бързо, затова най-добрия съвет е да ги извеждаме сутрин и вечер в по-хладните часове.

Ако все пак ви се налага да излезете през деня, то обърнете внимание на следните препоръки и не омаловажавайте комфорта на кучето ви.

1. Осигурете им сенчесто и проветриво място за престой на открито! Така може да предотвратите топлинен удар.

Обикновено животните сами си търсят подобни места, на които да се скрият от горещината, така че им се доверете и оставете да ви покажат къде ще се чувстват комфортно. Домашните котки и кучета неслучайно търсят да лягат по плочки, теракот и други повърхности, на които се задържа хладина.

2. Осигурете им достъп до прясна вода! През лятото рискът от дехидратиране е голям. Кучетата, особено по-младите и по-игриви, изразходват много енергия и имат нужда да консумират големи количества прясна вода. Осигурете им неограничен достъп до студена вода, дори когато сте навън.

Симптомите, които издават дехидратация са повишено слюноотделяне, сухи венци, учестено дишане, ускорено сърцебиене, необичайно кротко поведение. Бъдете бдителни и носете вода със себе си.

3. Пазете лапите от прегряване! Кучетата регулират телесната си температура чрез лапите. Те поемат и излъчват топлината чрез тях, ето защо трябва да се внимава с нагретите настилки – особено асфалт, цимент и пясък, които задържат много топлина.

В случаите, когато предвиждате разходка по нагорещена настилка може да използвате специални ботушки, които пазят лапите на кучето. Най-сигурно е да направите тест със собствената си, ако ви се стори топло, значи ще пари и на кучешките лапи.

4. Никога не оставяйте животното затворено в колата! Изложена на силно слънце, колата много бързо се превръща в пещ. Дори да е паркирана на сянка, температурите вътре са по-високи от тези навън.

 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net