Какаото - кафявото злато на ацтеките

12-02-2014

Стойността на какаовите зърна може да се измери с истинско злато. Те са богати на вещества, които не се намират в подобна комбинация в друг природен продукт. Не случайно древните ацтеки гледали на какаото като подарък от бог Куацекоатъл и било много ценено, а зърната какао били ползвани за платежно средство

Историята на отглеждането на какаото започва в Средна Америка. За ацтеките, които познавали растението от 14-ти век, то било свещено. Какаовите зърна били ползвани за направата на едно леко люто питие „шоколатъл” с много подправки, което нямало много общо с вкусът на днешното какао. Ацтеките използвали вода, какао, царевица, ванилия и лют черен пипер.

Какаовите зърна не съдържат захар, но съдържат белтъчини, мазнини, въглехидрати, фибри, желязо, калций, магнезий, витамини В, витамин С и Е и много други полезни съставки. Високото съдържание на магнезий увеличава силата на сърдечния мускул, намалява кръвосъсирването, регулира кръвното налягане и намалява вероятността от образуване на кръвни съсиреци и инсулти. Също подсилва артериите и вените, намалява менструалните симптоми и помага за детоксикацията.

Какаовите зърна се смятат за силен анти-депресант и анти-стресово средство. Оказват положителен ефект на мозъчната дейност. Високата концентрация на антиоксиданти е по-голяма отколкото във всяка друга храна. Какаовите антиоксиданти са много стабилни и лесно се усвояват от човешкия организм (стигат до клетките за 30 минути).

Препоръчителната дневна доза в 28 гр. или около 2 супени лъжици. Какаовите зърна могат да се смучат или да се консумират натрошени. Подходящи и за смесване със смутита, шейкове, кафе, сладолед и десерти.

Не бива да се превишава препоръчителната доза, защото прекалената консумация може да блокира способността на организма да абсорбира антиоксидантите.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net