Коя е страната с най-здравословно меню?

19-01-2014

Холандия е страната, която може да предложи най-качествено меню, показва ново проучване, цитирано от Daily Mail.

Когато става въпрос за консумация на качествена хана, в противоположния край на класацията е държавата Чад.

Европейците имат най-пълноценното хранително меню, докато африканските държави са засегнати от недохранване, показват обобщените данни на изследователите от Оксфам.

Те сравнили храните, които слагат на масата си хората в 125 страни. Отчетени са показатели като – цена на хранителните продукти, достъп до храна, хранителна стойност на консумираните продукти, както и нивото на заболявания, произтичащи от начина на хранене.

Резултатите показват, че Холандия е най-доброто място за консумация на храна в света, следвана от Франция и Швейцария.

Холандия заема първото място, защото има сравнително ниски цени на хранителните стоки, ниски нива на диабет и по-голямо разнообразие на хранителни стоки от европейските си конкуренти.

В топ 12 влизат още Австрия, Белгия, Дания, Швеция, Австралия, Ирландия, Италия, Люксембург и Португалия. Великобритания е номер 13 според проучването, докато САЩ се появява на 21-во място.

Въпреки, наличието на висококачествена храна, проучването отчита високи нива на затлъстяване в страните на топ позиции. Сред държавите отличници, в Австралия нивото на затлъстяване е най-високо.

В дъното на таблицата е Чад , където храната е с ниска хранителна стойност, скъпа е и се приготвя в лоши хигиенни условия. Едно от всеки три деца в африканската държава е с тегло под нормата.

Традиционно към най-лошите места за хранене спадат Етиопия и Ангола. В тези страни населението се храни предимно с житни растения, корени и кореноплодни зеленчуци, които са бедни на хранителни вещества, показва доклада.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net