Може ли храната да ни зареди с енергия и добро настроение?

03-10-2012

Има доказателства, че промяната на начина на хранене променя метаболизма на организма и химията на мозъка, което в крайна сметка засяга нивото на енергия и настроението на човек.

Храната дава прилив на енергия чрез предоставените калории, като кара тялото да гори калории ефективно и в някои и случаи чрез предоставяне на кофеин. За да имаме хубаво настроение найдобри са храните, които запазват кръвната захар в стабилно състояние и помагат на мозъка да произвежда вещества, които ни карат да се чувстваме щастливи.

Ето кои са тези групи храни:

1.    Бавни въглехидрати (пълнозърнест хляб, кафяв ориз, бобови растения).Въглехидратите са враг на много диети, но те са източник на гориво за тялото и повишават нивата на серотонин, който помага за доброто настроение. Трябва да се избягват бързите въглехидрати като захар и бял ориз, защото те водят до рязко повишаване на кръвната захар.

2.    Постно месо(постно свинско и говеждо, пилешко без кожа, пуешко). Месото е източник на протеин, който съдържа амино киселината тирозин. Тирозинът предизвиква производството на  допамин и норепинефрин, които пък помагат за съсредоточаването и бдителността. Освен това в месото има витамин В12, които облекчава безсънието и депресиите.

3.    Сьомга. Мазните риби като сьомгата са богати на омега 3 мастни киселини, които предпазват от депресия и са полезни за здравето на сърцето. Освен в мазните риби, омега 3 мастни киселини има и в ядките и тъмнозелените зеленчуци.

4.    Листни зеленчуци. Фолиевата киселина намалява риска от депресия, тя се съдържа в зелените листните зеленчуци(спанак, маруля), в бобовите растения, ядките и цитрусовите плодове.

5.    Фибри. Фибрите помагат за запазване на енергията през целия ден.Много хора не приемат достатъчно фибри,  можете да си ги набавите от бобовите култури, целите  плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни.

6.    Течности. Добрата хидратация на организма помага в борбата с умората. Някои проучвания показват, че дори и леко обезводняване може да доведе до забавяне на метаболизма и да изцеди енергията ви. Решението е просто пийте много вода и неподсладени и негазирани  напитки през целия ден.

7.    Кафе.  Кафето е една от най-популярните тонизиращи напитки и поне в краткосрочен план, то наистина действа.  Съдържащия се в него кофеин засилва метаболизма, временно ни дава енергия и повишава способността за съсредоточаване. Честите мини-порции ще ви държат тонизирани по-дълго от една голяма доза. Важно е да се внимава с количеството, то не трябва да води до безсъние.

8.    Черен шоколад. Той  е богат на полифеноли. Това са мощни естествени антиоксиданти, които намаляват  стреса и риска от сърдечно-съдови  заболявания.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net